خــــانه |  راهـنمای تـــارنما |  جستجو    
 
     
 
 

     تــــــــازه هـــــــا  
 
   تاریخ شفاهی زندگی پروفسور حسابی
   همایش بین المللی یوسرن
   رساله راه بهبودی
   کتاب پروفسور حسابی و دانش اتمی ایران
   بیست و هشتمین یادمان پروفسور حسابی
   مکاتبات پروفسور حسابی و آندره ژید ...
   فاطمه گله ...
   جناب مهندس غلامرضا سحاب - دوستان
   گزارش رونمایی از دیوان حافظ حسابی
   تور گردشگری منزل، موزه، کتابخانه ...
   بروشور موزه پروفسور حسابی
   خبرنامه روز جهانی موزه (بهار 97)
   تعیین ساعت ایران
   همایش یونسکو در بنیاد پروفسور حسابی
   فیلم های مصاحبه با پروفسور حسابی
   سخنرانی در سوگ درگذشت اینشتین
   بخشی از عضويت های استاد‎‎‎‌
   دیدگاهی بر تئوری پروفسور حسابی
   بزرگداشت سی صدمین سالگرد تولد نیوتن
   خرید زمین در کره مریخ
   تئوری استاد
   تزهای تقدیمی اساتید بزرگ به استاد ...
 
     پیــــــوندهــــــــــا 
 
   

   

   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
     
     
         
 





  مراسم عاشورا ، تفرش ، کنار مقبره پروفسور حسابی  
 
 
   

بسم ا... الرحمن الرحیم

 سوگ سرور شهیدان ، حضرت امام حسین (ع) و تبلور پرارزش وحدت حوزه و دانشگاه
 در کنار آرامگاه پروفسور حسابی
 
   
مردم معتقد ، فرهنگ‌خواه و فرهنگ‌پرور تفرش ، بر اثر اعتقادات خالصانه‌یی ، که به ائمه اطهار (ع) دارند ، همه ساله مراسم تاسوعا و عاشورا حسینی را ، با شکوه فراوان و به شکلی استثنایی برگزار می‌‌کنند .
امسال نیز ، اهالی خداجوی تفرش ، این یادمان را ، برگزار کردند و جلوه‌‌هایی از وقایع این حماسه عظیم در تکایا ، مساجد و اماکن متبرکه این شهر ، توسط شبیه‌خوانان محلی ، که در تمام کشور شهرت دارند ، به معرض نمایش درآمد .
در بیش از دو دهه گذشته ، که آرامگاه پروفسور سید محمود حسابی ، پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران ، بنابر وصیت اعتقادی قلبی و ملی که بهتر است بگوییم همت خودشان ، در این شهر دانشگاهی و فرهنگی واقع شده است ، عزاداران حسینی ، طبق سنت دیرینه‌یی که متاثر از احترام قلبی عمیق آنان به علما و دانشمندان می‌باشد ، نسبت به این استاد هم‌وطن خود نیز ، تعلقات ویژه‌یی را ابراز داشته ، به طوری‌که در محل آرامگاه استاد ، گروه عظیمی از دستجات عزاداری گرد آمده ، به سینه‌‌زنی ، زنجیرزنی ، دعا و تعزیه‌خوانی می‌پردازند و به عینه وحدت حوزه و دانشگاه ، که آرزوی همگی خواستاران سربلندی ایران اسلامی ، در تمام این سال‌ها بوده است را ، به منصه ظهور می‌رسانند .
در دهه اول محرم و تا شامگاه عاشورا ، کلیه مردم این منطقه ، در مراسم عزاداری شرکت می‌کنند و پذیرایی از آنان ، روزانه ، به عهده اهالی یکی از محلات می‌باشد .
نظم و ترتیب و نحوه پذیرایی در تفرش ، به گونه‌یی‌ است که کلیه ساکنان شهر و حتی میهمانانی‌که از شهرهای دور و نزدیک ، در این ایام ، به این شهر سفر می‌کنند ، از میهمان‌نوازی صمیمانه‌یی ، برخوردار می‌گردند .
در جوار منزل ابدی استاد نیز ، هم‌کوشان و همیاران استاد ، از عزاداران گرانقدر(در حد توان خود) با جان و دل پذیرایی می‌نمایند .
در ایام ماه محرم ، در کلیه تکایا و مساجد شهر و روستاها ، مجالس وعظ ، سینه‌زنی و زنجیرزنی ، توام با مرثیه‌خوانی و شبیه‌خوانی ، توسط شبیه‌خوان‌های معروف کشور ، برپا می‌شود . شبیه‌خوانانی که برجسته‌ترین آن‌ها ، در طول هفت سده گذشته ، از این شهر برخاسته‌اند و این سنت حسنه را ، به تمامی کشور به ارمغان برده‌اند ، و اکنون در این روز ، رهروان آنان ، راه پدران و پیش‌کسوتان خود را ، ادامه می‌دهند .
در تاریخ معاصر تفرش ، اسامی بیست و یک نفر ، از استادان به نام مرثیه‌خوانی و شبیه‌خوانی معروف این خطه ، از جمله جنابان آقایان ملا ابراهیم سلیمی ، محمد تقی حیدری ، حاج رجبعلی ترخورانی ، مشهدی محمد قمی ، کربلایی رمضان دادمرزی ، ملاحسین فراهانی و بسیاری دیگر از این بزرگواران ثبت شده ، که در حال حاضر بر رونق چنین مجالسی در سراسر کشور می‌افزایند .
نخل‌گردانی نیز ، یکی از مراسم ویژه بعدازظهر عاشورا است . نخل علامت و نمادی سنتی پرمعنایی می‌باشد ، که محل استقرار آن ، مسجد جامع تفرش است .
یادآور می‌شود ، که این نخل بزرگ ، چهار پایه اصلی دارد ، که هریک از این پایه‌ها ، متعلق به یکی از بخش‌های شهر است ، که در سالیان گذشته ، در ساخت و تامین هزینه‌های آن و برقراری نیتی نگه‌دارنده و اعتقادی عمیق به امام عزیز شهیدشان ، پیشگام بوده‌اند .
وقتی که نخل ، برای پایان روز عاشورا ، حرکت داده می‌شود ، تعداد زیادی از بازماندگان چهار بخش یادشده ، پایه مربوط به خود را ، بر دوش کشیده ، با کمک و همراهی سایرین نخل‌گردانی عاشورا را ، انجام می‌دهند و در عصر آن روز ، حدود 2 ساعت پس از نماز ظهر ، این نخل ، بر دوش جمعیت ، از مسجد جامع خارج می‌شود که در این زمان ، عده‌یی که نذر و نیاز دارند کبوترهای در اسارت را ، آزاد می‌کنند ، که صحنه پرواز این کبوترها ، بر فراز انبوه جمعیتی‌که در حال سوگواری و زنجیرزنی می‌باشند ، عارفانه و تاثیرگذار است .
پس از آن ، دسته‌ها و گروه‌های عزادار محله‌های مختلف ، به نشانه احترام ، علامت‌های خود را ، جلوی نخل ، به حرکت درمی‌آورند .

امسال نیز ، این مراسم ، با جلال هرچه تمام‌تر ، برگزار شد ، حاملین نخل ، مسافت مسجد جامع تا آرامگاه استاد دکتر سید محمود حسابی ، بنیادگذار دانشگاه و بسیاری از مراکز علمی ، آموزشی ، صنعتی ، فرهنگی و پژوهشی کشور را ، که نزدیک به یک کیلومتر می‌باشد ، همراه همشهریان با صلابتی خاص ، طی کردند ، آن را ، به محوطه آرامگاه استاد رسانیده و رو به قبله در کنار مقبره ایشان ، قرار دادند و در حال و هوای تاثیرگذار و دلنشینی ، نقش ارزشمند تبلور حوزه و دانشگاه را ، به عینه ، به نمایش گذاشتند ، که خیل عظیم دانش‌آموزان ، دانشجویان ، معلمین و استادان و حضور مذهبی و فرهنگی آنان در این شهر دانشگاهی ، بسیار چشمگیر بود .
سپس ، مطابق هرسال ، یکی از پیش‌کسوتان ، که از معمرین و معتمدین شهر ، به شمار می‌آیند ، در کنار مقبره استاد و در پیشگاه همین نخل مقدس شهر ، به قرائت زیارت عاشورا پرداخته و مردم با توسل به امام شهید خود ، همه‌باهم ، با چشمانی اشکبار و قلبی آکنده از عشق و ایمان ، به حسین (ع) عزیزشان ، با آن بزرگوار همراهی کرده ، و این مراسم را‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌‌ ، با عظمت و دلدادگی خاصی به پایان بردند .
بعد از یک ساعت ، طبق روال معمول ، دسته‌های عزادار ، در حالی‌که نوحه‌های جان‌گدازی سر می‌دادند ، نخل عاشورا را ، مجددا تا مسجد جامع ، بدرقه کرده ، سپس دستجات مختلف ، علم و کتل و علامات خود را ، به مساجد و تکایای محله خود بازگرداندند .
در غروب عاشورا ، مردم تفرش ، مراسم سنتی شام غریبان را ، به شکل کامل و جامعی برگزار می‌کنند ، در این شب ، سوگواری برای شهدای عاشورا ، به اوج تاثیر قلبی خود می‌رسد ، و شبیه‌خوانان مراثی اندوهباری را ، برای کودکان ، زنان و بازماندگان آن نبرد نابرابر ، به اجرا درمی‌آورند .
در تداوم این برنامه ، چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) ، نیز ، با فرّ و غرور و یادمان‌های اعتقادی اسلام عزیزمان ، بسی باشکوه‌تر ، برگزار می‌گردد .
شایسته یادآوریست که در روز اربعین ، علاوه بر تشکیل دسته‌های عزاداری ، بیشتر مردم ، حتی بسیاری از اقلیت‌های مذهبی ، نذورات خود را ، با تهیه و توزیع انواع آش‌های محلی ، به تفرش آورده ، ادا می‌کنند .
در پایان شایسته تاکید است ، که آن‌چه ، طی این یادمان معنوی در این شهر علمی فرهنگی ، برقرار می‌شود ، نشانه‌یی است از قدرشناسی ، تاثیرپذیری ، تداوم راه بزرگان و راهنمایان مردم مسلمان ایران زمین ، به ویژه معلمین ، استادان و راه‌بران حوزه و دانشگاه.
 
 
   
   
         
     
■ زندگی نامه     ■ فرهنگی     ■ پژوهشی - صنعتی     ■ گالری    
                       
» شرح زندگی     » چاپ و انتشار     » تئوری استاد     » گالری عکس    
» خانواده     » موزه     » مکانیک و هیدرودینامیک     » گالری فیلم    
» فرهنگی، هنری     » کتابخانه     » هوش مصنوعی     » تاریخ شفاهی    
» تحقیقات     » فرهنگ ایرانی     » فیزیک ذرات بنیادی و حرارت     » گالری پوستر    
» کتاب ها     » مراسم و سخنرانی ها     » الکترونیک و اپتیک     » تور مجازی بنیاد    
» رساله ها، مقالات و سخنرانی ها     » جوایز                
» موسسات     » نشست های علمی – فرهنگی بنیاد     ■ زیست محیطی          
» خدمات و مشاغل     » رسانه ها                
» دوستان، همکاران، شاگردان           » سازمان ملل، ارتقاء زیست محیطی بنیاد          
» نشان ها و مدارک بین المللی     ■ تازه ها     » فعالیت های زیست محیطی          
» کنفرانس ها و عضویت ها           » نشست های زیست محیطی          
» جملات برجسته استاد     » تازه های تارنما     » نمایشگاه های زیست محیطی          
» بورس پروفسور حسابی         » فضای زیست محیطی بنیاد (عکس)          
 
         
  کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بنیاد پروفسور حسابی می باشد. 1395- 1348