خــــانه |  راهـنمای تـــارنما |  جستجو    
 
     
 
 

     تــــــــازه هـــــــا  
 
   تاریخ شفاهی زندگی پروفسور حسابی
   همایش بین المللی یوسرن
   رساله راه بهبودی
   کتاب پروفسور حسابی و دانش اتمی ایران
   بیست و هشتمین یادمان پروفسور حسابی
   مکاتبات پروفسور حسابی و آندره ژید ...
   فاطمه گله ...
   جناب مهندس غلامرضا سحاب - دوستان
   گزارش رونمایی از دیوان حافظ حسابی
   تور گردشگری منزل، موزه، کتابخانه ...
   بروشور موزه پروفسور حسابی
   خبرنامه روز جهانی موزه (بهار 97)
   تعیین ساعت ایران
   همایش یونسکو در بنیاد پروفسور حسابی
   فیلم های مصاحبه با پروفسور حسابی
   سخنرانی در سوگ درگذشت اینشتین
   بخشی از عضويت های استاد‎‎‎‌
   دیدگاهی بر تئوری پروفسور حسابی
   بزرگداشت سی صدمین سالگرد تولد نیوتن
   خرید زمین در کره مریخ
   تئوری استاد
   تزهای تقدیمی اساتید بزرگ به استاد ...
 
     پیــــــوندهــــــــــا 
 
   

   

   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
     
     
         
 





  تعیین ساعت ایران  
 
تعیین ساعت ایران

 
عدم امکان حمل و نقل بین‌‌‌‌‌‌‌‌المللی سریع و مطمئن بار یا جابجایی مسافر و حضور دقیق در مجامع و جلسات جهانی ؛ نبود شرایط تنظیم یک قرار ملاقات به موقع در سطح کشور ، امکان‌‌‌‌‌‌‌ناپذیر بودن پروازهای هواپیمایی به ایران و از کشورمان به دیگر نقاط دنیا ، عدم ارتباط با سازمان‌های تحقیقاتی ، جوی ، ستاره‌شناسی (آسترونومیستی) ، هواشناسی و ژئوفیزیکی خارج از کشور و فقدان هرگونه رابطه فرهنگی ، تجاری ، . . . حتی ورزشی حساب شده و منظم با جهان ، موجب شد ، تا پروفسور حسابی ، علت چنین محرومیت‌ها و موانع را ، شناسایی و با عزمی راسخ ، در جستجوی راه‏‌حلی برای مرتفع نمودن آن باشند .
به این واسطه ، اساسی‌ترین مشکل را ، نبود یک ساعت مقرر و معین در کشور یافتند ، زیرا تا آن زمان ، تنها راه اطلاع از زمان ، رویت ماه و طلوع و غروب خورشید ، آن هم از سوی قشری خاص و بعضا غیرمتخصص و یا شنیدن صدای موذن بود .
بعد از مباحثات ، جلسات و صحبت‌های مختلف ، برای تعیین یک ساعت داخلی و جدا شدن از اعوجاج ، برقراری یک توافق علمی درون کشوری و نهایتا پیوستن به یک پیمان بین‌المللی ، کاملا حیاتی ، به نظر می‌رسید .
برای اداره این مسیر و رفع مشکلات محاسباتی ، جهت انطباق ساعت ملی با ساعت جهانی و پذیرفته شدن آن از سوی مسئولین ذی‌‌ربط و لزوم تهیه وسایل و ابزار کار و در درجه نخست ، وجود یک دفتر داخلی ، زیر نظر متخصصی عالم و آشنا به علوم مربوطه (فیزیک ، ریاضیات ، مهندسی و . . . ستاره ‌‌‌‌‌‌شناسی) سرانجام ، موجب گردید تا تلاش‏‌‌های ‌‌‌‌‌‌پروفسورحسابی ، به عنوان تنها فرد صاحب علم و دانش فیزیک . . . و مهندسی در کشور ، در سال‌‌‌‌‌‌1310 و پس از مدت‏‌ها ، پی‏‌گیری ، استدلال و دوندگی‌‌‌‌‌‌ ، مورد قبول مسئولین کشورمان ، واقع شود . ولی ، به این نتیجه رسیدند که این امر ممکن نمی‏‌‌گردد ، مگر با نشست‌ها ، ملاقات‏‌‌ها و دعوت‌‌های پیوسته و برنامه‌ریزی شده از دست‌اندرکاران تا مسیر انجام این مهم ، هموار شده ، نقایص وکمبود‌ها ، مرتفع گردد . آن هم ، از سکوی (تریبون) دارالمعلمین عالی ، تنها مرکز نوین پرورش و گسترش دروس جدید علمی و دانشگاهی آن روزگار کشورمان . ضمنا ، استاد ، به واسطه عضویت در شورای آموزش و فرهنگ (معارف) و امکان دسترسی به مقامات مسئول و تراز نخست کشور ، توفیق یافتند ، تا یک ارگان رسمی در کشور ، یعنی وزارت پست و تلگراف را ، مجاب نمایند ، که ایجاد آن دفتر را ، درمجموعه وظایفش بپذیرد . اما ، آنچه جای بیان دارد ، انتخاب رسمی استاد از سوی دولت می‌باشد ، که خوشبختانه ، به واسطه شناخت مسئولین از ایشان ، انجام شد .
هدف ، تعیین ساعتی بود ‌‌‌‌‌‌که جایگزین تشخیص از طریق رویت خورشید (طلوعین و غروب) برای هر افق ، شهر و روستا و دیاری در کشور بشود تا دیگر زمان با طلوع و غروب آفتاب ، در هر شهر و استانی تغییر نکند و در روزهای ابری و زمستانی ، مردم با مشکل ، روبرو نشوند ، تشتت زمان بین شهرهای کشور ، به وجود نیاید و ارتباطات درست و مرتب با خارج ، که پشتیبان روابط جهانی ، آمد و شدها ، معاملات و . . . بود ، مختل نشود .
به این ترتیب ، دولت ، دفتری در وزارت پست و تلگراف و تلفن به استاد ‏‏‏‏‏‌‌‌‌‌‌حسابی اختصاص داد و جهت امور اداری و پی‌گیری‌ها ، شخصی که خواندن و نوشتن را ، خیلی خوب می‌دانست ، به عنوان همیار این مسئولیت علمی ، در اختیار ایشان گذاشت . آقای دکتر حسابی ، با اتکا به تحصیلات و تجربیات علمی خود ، مکاتبات دقیق و مستمری را ، برای ایجاد رابطه با مراکز مهم جهانی ، برقرار ساختند و طی نامه‌‌‌‌‌‌‌‌نگاری‌هایی با سازمان مربوطه در ژنو ، خواستار معرفی یک رابط علمی ، برای همکاری با کشور ایران ، برای تعیین ساعت شدند .
خوشبختانه آن سازمان ، نیز این درخواست را پذیرفت و یک متخصص‌‌‌‌‌‌کارآزموده ، به نام «مسیو بروسیه» را ، معرفی کرد .
استاد ، مقدمات حضور این نماینده را ، نزد سازمان‏‌‌های اجرایی ، اداری ، امنیتی و انتظامی ایران هموار ساختند تا هنگام ورود و اقامت با هیچ گونه برخورد منفی ، که طبیعت کشورمان بود ، روبه رو نشده ، بتواند هر چه زودتر وارد ایران شود . موسیو بروسیه ، به تهران آمد و جلسات معین و مرتبی را با پروفسور حسابی ، برگزار نمود .
به این ترتیب ، مکاتبات رسمی مشترک پروفسور حسابی و موسیو بروسیه در وزارت پست و تلگراف و تلفن (بعدها مخابرات) برقرار شد .
پس از یک سال ، تحقیقات مستمر علمی ، محاسبه و مکاتبه ، تفاوت ساعت با مبدا جهانی ،گرینیچ و زمان این افق ، برای کشورمان ، مشخص شد . به این معنا که ، چون شهر تهران 30 ، ْ51 در عرض شرقی گرینیچ (مبدا جهانی ساعت) واقع است ، اختلاف دقیق وقت آن ، با گرینیچ 3 ساعت و 26 دقیقه ، خواهد بود . ولی از آنجا که ، مطابق قرارداد بین‌المللی ، تعیین اختلاف ساعت‏‌‌ها ، فقط به فواصل نیم ساعت ممکن شده و چون این عدد به 3 ساعت و 30 دقیقه نزدیک‏‌‌تر بود ، برای انتخاب فاصله زمانی رُند (عدد گِرد) بعد از نشست‏‌‌ها ، مذاکرات طولانی و قراردادهای منعقده فی‌‌‌‌‌‌‌‌م‌‌‌‌‌‌بین این دفتر و آن سازمان جهانی ، ساعت رسمی یاد شده برای تطبیق با افق بین‌المللی ، رسما امضا و به کشورمان ، ابلاغ گردید . به این ترتیب ، برای تسهیل در محاسبات و رسیدن به عدد رُند ، وقت تهران را ، 3 ساعت و 30 دقیقه قبل از وقت گرینیچ مشخص کردند ، که دراین صورت ، وقتی که در گرینیچ ظهر بود ، ساعت تهران 30 :3 دقیقه بعدازظهر می‌‌شد .
بنابراین ، به موجب قرارداد یاد شده ، یک رابطه دقیق و منظم زمانی بین کشورمان با دنیا ، تعیین گردید و این وقت رسمی ، در جدول زمان کشورها ، ثبت جهانی شد . پس از آن بود ، که ارتباط با بسیاری از سازمان‌ها ، مانند هواشناسی ، زلزله‌‌‌‌‌‌شناسی ، هواپیمایی و کشتیرانی ، سازمان جهانی ستاره‌شناسی و فضا و بسیاری از مراجع رسمی دیگر ، هموار شد و باعث گشایش بسیاری از سازمان‌‌ها و واحدها مثل مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران ، ایجاد مرکز تعقیب و حرکت ماهواره‌‌‌‌‌‌ها در شیراز و رصدخانه همدان و . . . گردید ، که همه و همه ، به واسطه پیش‌‌بینی‌ها ، معلومات و آرزوی نگاه داشتن کشورمان در سطح ممالک توسعه یافته ، از سوی این استاد هم‌وطنمان ، به تحقق پیوست .
نکته شایسته توجه آن که ، چند بار از سوی سازمان‏‌‌های مختلف ، به مراجع رسمی ایران پیشنهاد شد ، تا مانند همه دنیا که یک روز را ، برای بزرگداشت پایه‌گذار و تعیین‌کننده ساعت ، در کشورشان درنظر می‏‌‌گیرند ، ما هم در ایران روزی را ، برای این خدمت بزرگ پروفسور حسابی ، اعلام نماییم ، اما شگفت‌آور آن که متاسفانه تا این تاریخ ، کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌ترین اقدامی برای این رسم مبارک ، به عمل نیامده است .
 
 
 
   
   
         
     
■ زندگی نامه     ■ فرهنگی     ■ پژوهشی - صنعتی     ■ گالری    
                       
» شرح زندگی     » چاپ و انتشار     » تئوری استاد     » گالری عکس    
» خانواده     » موزه     » مکانیک و هیدرودینامیک     » گالری فیلم    
» فرهنگی، هنری     » کتابخانه     » هوش مصنوعی     » تاریخ شفاهی    
» تحقیقات     » فرهنگ ایرانی     » فیزیک ذرات بنیادی و حرارت     » گالری پوستر    
» کتاب ها     » مراسم و سخنرانی ها     » الکترونیک و اپتیک     » تور مجازی بنیاد    
» رساله ها، مقالات و سخنرانی ها     » جوایز                
» موسسات     » نشست های علمی – فرهنگی بنیاد     ■ زیست محیطی          
» خدمات و مشاغل     » رسانه ها                
» دوستان، همکاران، شاگردان           » سازمان ملل، ارتقاء زیست محیطی بنیاد          
» نشان ها و مدارک بین المللی     ■ تازه ها     » فعالیت های زیست محیطی          
» کنفرانس ها و عضویت ها           » نشست های زیست محیطی          
» جملات برجسته استاد     » تازه های تارنما     » نمایشگاه های زیست محیطی          
» بورس پروفسور حسابی         » فضای زیست محیطی بنیاد (عکس)          
 
         
  کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بنیاد پروفسور حسابی می باشد. 1395- 1348