خــــانه |  راهـنمای تـــارنما |  جستجو    
 
     
 
 

     تــــــــازه هـــــــا  
 
   تاریخ شفاهی زندگی پروفسور حسابی
   همایش بین المللی یوسرن
   رساله راه بهبودی
   کتاب پروفسور حسابی و دانش اتمی ایران
   بیست و هشتمین یادمان پروفسور حسابی
   مکاتبات پروفسور حسابی و آندره ژید ...
   فاطمه گله ...
   جناب مهندس غلامرضا سحاب - دوستان
   گزارش رونمایی از دیوان حافظ حسابی
   تور گردشگری منزل، موزه، کتابخانه ...
   بروشور موزه پروفسور حسابی
   خبرنامه روز جهانی موزه (بهار 97)
   تعیین ساعت ایران
   همایش یونسکو در بنیاد پروفسور حسابی
   فیلم های مصاحبه با پروفسور حسابی
   سخنرانی در سوگ درگذشت اینشتین
   بخشی از عضويت های استاد‎‎‎‌
   دیدگاهی بر تئوری پروفسور حسابی
   بزرگداشت سی صدمین سالگرد تولد نیوتن
   خرید زمین در کره مریخ
   تئوری استاد
   تزهای تقدیمی اساتید بزرگ به استاد ...
 
     پیــــــوندهــــــــــا 
 
   

   

   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
     
     
         
 



  نوروز 94

 
 

آب زنید ، راه را ! : هین که نگار می‌‌‌‌رسد ! مژده دهید ، باغ را ! : بویِ بهار می‌‌‌‌رسد !

به شگونِ خجستگي نوروز ، و بهترین‌ها ، برای آن خانواده گرانمهر و هم‌کوشانِ ارزشمند ، و به پاسِ ماندگاری این دیدگاهِ پروفسور حسابی ، که : یک عمل درست ، بهتر از هزار نصیحت ! خاطره‌یی راه‌گشا ، از استاد را ، به آستانِ گرانسنگتان ، پیش‌کش می‌‌‌‌نماید :
استاد دکتر سید محمود حسابی ، پدرِ علمِ فیزیک و مهندسی نوینِ ایران ، در نوجوانی ، با دشواری‌های دوری از میهن ، و در پِیِ سِتَمِ آن پدرِ توانگر ، با تنگدستی‌ها و کوربختی‌ها ، و فلج شدنِ آن مادر ، که با همه آن نگرانی‌ها ، در برابرِ آیین‌های بایستهِ مدرسهِ کشیش‌های فرانسوی بیروت ، با گرایش‌هایی ژرف به نگاهبانی از دین و فرهنگ فرزندان ، چنان استواری می‌نمایند ! تا قرآن مجید را ، از یاد شده ! دیوان حافظ ، گلستان و بوستان سعدی را ، از بَر ! و گنجینه‌هایی چون شاهنامه ، منشات قائم مقام و . . . . . خمسه نظامی تفرشی را ، روان شوند ! تا جایی‌که ! پس از کاویدنِ علوم ، و بازگشتِ به این مرز و بوم ، نزدِ روحانیتِ ترازِ نخست ، جایگاهی بلند یافته ! و به هم‌گامه‌های ادبی فرهنگی بزرگانِ سرزمینمان نیز پیوستند ! تا در آن روزگاران ، که ایرانمان ، حتا : ساعتِ رسمی نداشت ! و پهنای رودخانه را با خیزِ آهو گمانه می‌زدند ! با سنجشِ طولِ جغرافیایی و گماردنِ مبدا آن ، در دروازه دولابِ تهران ، با پیمانی فراملی ، کشور را ، در پهنه جهانی ، دارای ساعتِ رسمی نموده ؛ سازمانِ اوزان و مقیاس‌ها (ستاندارد) را ، برپا داشته ؛ در راه‌اندازی کانون‌های زیربنایی علمی ، مانند دانشگاه تهران (که گواهِ هشتادمین سالگرد بنیادگذاری آن هستیم) و یا ، ده‌ها نهاد دیگر ، همچون : فرهنگستان (یگانِ پاسداری از زبان دانشی روز ما ، در جلوداری از سیلِ واژگانِ بیگانه) کامیابی‌های مانایی بیابند !
استادِ جوان ، و همیشه ناآشنای ما با روالِ بده و بستان‌های اینجا ! در اوانِ بازگشت ، با آرزوی بهسازی نابسامانی‌ها ! چاره را ، در یافتنِ مردِ برتر ِسامانده ِاین زادبوم دیده ، بدون پیش‌آمدهای امروزه ! درکوچه و بازار ، از سوی مردمِ میهمان‌نوازِ آن روز ، به خانه صدراعظم ، راهنمایی شده ! بی زخمهِ مامورِ محافظ ، اجازه دَقُّ‌الباب گرفته ! گماشته خانه ، به جای راندن ! ایشان را ، به کاردارِ جنابِ نخست وزیر ، می‌سپارد ! لَختی نمی‌گذرد ، که نه تنها ، به پیشگاهِ فروغی بزرگ ، اذنِ دخول می‌یابند ! فراتر از آن : با برخورداری از نشست و نوشیدن استکانی چای ، با جنابِ ذکاءالملک ؛ از همان آن ، سخت‌ترین خرده‌گیری‌ها را ، به فرهنگ و اداره کشور ، فرود می‌‌آورند ! صاحبِ پیش‌قدرتِ اجرایی ، طی ساعتی ، همه را شنیده ، با خونسردی می‌پرسد : «آیا حقوقتان را می‌دهند ؟» دکتر مهندسِ نورسیده ما ، سراپا پشیمان از این دیدار ! با بـلـه ‌یی
کوتاه ، و یکه خوردن ، از گفتارِ بعدی این پیرِ سیاست ! که : « خوب است ! خوب است ! یادتان باشد ! : در این کشور ، گاهی اوقات هم ! به افراد خوب ، نیاز هست ! » تصمیم به تَرکِ آنجا ، و شتاب در گریز از این دیار، و بردن آن آرزوها ، به دیارِ غرب می‌گیرند ! شگفتا ! که اَبرمردِ دولت ، شخصا ، فروتنانه و عصازنان ، در رهنمونی ایشان تا جلوی در ، به پیشکار خود ، دستور می‌دهد : «شامگاهِ هر یکشنبه ، همینجا، پذیرای حسابی جوان ، خواهند بود ! » شایسته و بایسته آگاهی و زینهار ، آن‌که ! : همین پایایی و پیوستگی دیدار ، چنان توانی را ، به پروفسور حسابی می‌بخشد ، تا برپایی کارآترین کانون‌های دانشی ، همچون : دارالمعلمین عالی ، دانشسرای عالی و . . . . . را ، در سرزمین مادری ، فراهم ‌نمایند !

اما ، چه شد ؟ ! : که از پهلوی دوم ، تاکنون ، خواستارانِ سرافرازی ایران زمین ، این نظامِ عظیم و این انقلابِ کبیر ، دیگر از چنین دسترسی‌هایی ، ناکام مانده‌اند ! تا در پهنه ملی ، شاهدِ مهاجرت‌های خانمان‌سوز ، و حتا در کَرانَـکِ (محدوده) همین بنیاد علمی و فرهنگی ، چشم به راهِ اندکی پشتیبانی برای ارایه پژوهش‌ها ! و با دلسوختگی و فسوسِ چاپِ یادگارها ! و یا ، ریزپشته‌یی (مستندی) از زندگی این معلم دردآشنا ، خستگی‌ناپذیر و رنج‌کشیده ، در رشک بمانیم !
بگذاریم و بگذریم ، و از دیدگاهِ استاد حسابی ، به درسِ پنهان و بس آموزنده ، درآن دو گفتهِ دانایانه جنابِ فروغی ، بپردازیم ! « نخست آن‌که : چهل سالی گذشت ، تا فهمیدم ! : که اگر ، دستگاهِ آن روز ، با آن خرده‌گیری‌های بی‌پروا ، بدون پاکسازی ، حقوقم را هم می‌داده ، بسا گرانبار بوده ! و دوم آن‌که : هرگاه ، هرکجا ، دستشان تنگ بود ، به سراغم می‌آمدند ، ولی ، کار که راه می‌افتاد ، راندگی بود و بس ! »
اما ، در گستره همان هم‌گامی‌ها ، در یادی از همسر آیت ا...زاده استاد ، سرکار خانم حائری ، شاهد بودیم : با اندوختن ریال به ریال ، آن‌هم ، در درازایی دوازده ساله ، برای شرفیابی به مکه معظمه ! به آنِ دریافتِ دست‌نویسِ حضرت آقای شریفی ، امام جماعتِ مسجدِ قائم (چهارراه حسابی) در پیشِ چشمانِ شگفت‌زده همسر و فرزندان ، همه اندوخته آن زیارتِ الهی را ، پیش‌کشِ یاری‌رسانی به زلزله‌زدگانِ بویین زهرا کرده ! و این نیازِ عاشقانه ، دهه‌یی به درنگ می‌افتد ! چه به جاست ، که در آموزه یاری نگاهی و خرده دهشی به دیگران ، و نه تنها ، دریای مهر به خودمان ! و به مهرِ ماندگارِ پروفسور حسابی ، بنیادگذار دانشگاه و بسیاری از مراکز علمی ، آموزشی ، صنعتی ، فرهنگی و پژوهشی کشورمان ، و به فرخندگی نوروز : یا مُقَلّبَ القُلُوبِ وَ الاَبصارِ، یا مُدَبرَاللَّیلِ وَ النَّهارِ، یا مُحَوِّلَ الحَولِ وَ الاَحوالِ ، حَوِّل حَالَنا اِلی اَحسَنِ الحَال ، در پیوست این آفرینه نوروزی ، با ارمغانِ گنجینه‌یی‌که استاد ، همه عمر ، به همراه داشتند ! تندرستی ، شادکامی و سربلندی روزافزونِ آن وجود عزیز ، خاندانِ ارجمند و همیارانِ گرامی را ، از درگاهِ ایزد یکتا ، خواهانیم .

نوروز 1394
 بنیاد پروفسور حسابی
 
 
   
   
         
     
■ زندگی نامه     ■ فرهنگی     ■ پژوهشی - صنعتی     ■ گالری    
                       
» شرح زندگی     » چاپ و انتشار     » تئوری استاد     » گالری عکس    
» خانواده     » موزه     » مکانیک و هیدرودینامیک     » گالری فیلم    
» فرهنگی، هنری     » کتابخانه     » هوش مصنوعی     » تاریخ شفاهی    
» تحقیقات     » فرهنگ ایرانی     » فیزیک ذرات بنیادی و حرارت     » گالری پوستر    
» کتاب ها     » مراسم و سخنرانی ها     » الکترونیک و اپتیک     » تور مجازی بنیاد    
» رساله ها، مقالات و سخنرانی ها     » جوایز                
» موسسات     » نشست های علمی – فرهنگی بنیاد     ■ زیست محیطی          
» خدمات و مشاغل     » رسانه ها                
» دوستان، همکاران، شاگردان           » سازمان ملل، ارتقاء زیست محیطی بنیاد          
» نشان ها و مدارک بین المللی     ■ تازه ها     » فعالیت های زیست محیطی          
» کنفرانس ها و عضویت ها           » نشست های زیست محیطی          
» جملات برجسته استاد     » تازه های تارنما     » نمایشگاه های زیست محیطی          
» بورس پروفسور حسابی         » فضای زیست محیطی بنیاد (عکس)          
 
         
  کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بنیاد پروفسور حسابی می باشد. 1395- 1348